روش‌های-از-بین-بردن-قارچ-گیاهان

15
آذر

قارچ ها باعث ایجاد بیماری های خطرناکی در گیاهان می شوند، اگر به موقع به داد گیاه و یا درخت آلوده به قارچ نرسید، در مدت کوتاهی شاهد از بین رفتن آنها خواهید بود. بیماری‌های گیاهی که توسط قارچ‌ها ایجاد می‌شوند منجر به کاهش کمی و کیفی محصولات، بروز علائمی ناخوشایند روی گیاه، تأثیرات منفی در گل‌ها و میوه‌ها و در نهایت مرگ گیاه می‌شوند.

اثربخشی اسپری جوش شیرین (سودا)

اسپری جوش شیرین (سودا یا بی کربنات سدیم) یک ماده ضدقارچ است و حتی می‌تواند برخی از قارچ‌های مستحکم را از بین ببرد. تحقیقات نشان داده‌است که در برابر برخی از انواع بیماری‌های لکه سیاه و کپک پودری مؤثر است. از همه مهم‌تر، اسپری جوش شیرین (سودا) برای پستانداران کاملاً غیرسمی است، به راحتی در فروشگاه‌های مواد غذایی در دسترس است و همچنین ارزان قیمت است.

ساخت اسپری جوش شیرین

با حل کردن یک قاشق چایخوری جوش شیرین (سودا) در یک لیتر آب، یک اسپری جوش شیرین (سودا) معمولی تهیه کنید. می‌توانید چند قطره از صابون حشره‌کش یا صابون مایع اضافه کنید تا محلول هنگام اسپری به برگ‌ها بچسبد. فقط از صابون مایع استفاده کنید و از شوینده‌های لباسشویی استفاده نکنید. مخلوط را به‌هم بزنید و سپس آن را درون یک بطری اسپری تمیز و خالی ریخته و استفاده کنید.

گیاه را کاملاً اسپری کنید، برگ‌های فوقانی و پایینی را اسپری کرده و بگذارید گیاه خشک شود. برای کنترل قارچ، در صورت لزوم، این مراحل را دوباره تکرار کنید. اگر قارچ‌ها با وجود استفاده مکرر از اسپری جوش شیرین (سودا) همچنان ادامه پیدا کردند، از ماده ضدقارچ قوی‌تری استفاده کنید. اسپری‌های جوش شیرین (سودا) باید برچسب خورده شوند و خارج از دسترس کودکان قرار بگیرند. اگر از اسپری شما چیزی باقیماند، می‌توانید آن را محکم بپیچید و برای دفعه بعد استفاده کنید. بطری اسپری را قبل از استفاده مجدد به آرامی تکان دهید.

پیامدهای منفی

استفاده مداوم از اسپری جوش شیرین (سودا) روی گیاهان در نهایت به داخل خاک زیرین می‌رسد. بی‌کربنات می‌تواند در خاک جمع شود، مواد مغذی موجود در خاک را تحت تأثیر قرار دهد و ممکن است منجر به رشد کندتر گیاه شود. عوامل زیادی در اکوسیستم گیاه تأثیرگذار است، به همین دلیل پیش‌بینی اینکه اسپری جوش شیرین (سودا) بر روی یک گیاه خاص چه نتیجه‌ای خواهد داشت سخت است. اگر متوجه آسیب گیاه یا شکوفه‌های بی‌کیفیت شدید، پاشیدن جوش شیرین (سودا) روی گیاه خود را متوقف کنید.

راهکار های پیشگیری از مبتلا شدن گیاهان به قارچ

 آبیاری اصولی و استاندارد

از مهم ترین عواملی که موجب قارچی شدن گیاهان می‌شود آبیاری اشتباه است، تاثیر این عامل در گیاهان آپارتمانی قوی تر بوده چرا که در این موارد محیط کشت محدود به گلدان است اما در فضای باز آب با مانعی رو به رو نیست و مقدار اضافی آب راحت‌تر دفع می‌شود.

تمام گیاهان نیازمند آبیاری منظم و به میزان تعیین شده هستند، لذا برای جلوگیری از قارچی شدن ریشه ها ، آبیاری خود را تنظیم کنید. گیاهان آپارتمانی را هر وقت سطح خاک آنها به میزان ۳ سانتی متر و درختان باغچه را هر وقت سطح خاک آنها به میزان ۳۰ سانتی متر خشک شد آبیاری کنید.

 میزان کوددهی و تغذیه گیاهتان را جدی بگیرید

گیاهان آپارتمانی و حتی درختان برای رشد کامل نیازمند مکمل هایی هستند، این مکمل ها بصورت انواع کودهای جامد، مایع و طبیعی و شیمیایی به گیاهان داده می‌شود. تغذیه نشدن گیاه موجب ضعیف شدن آن می‌گردد و این عامل باعث مستعد شدن گیاه به انواع بیماری ها می‌گردد. زردی برگ ها، کاهش رشد، کم حجم شدن گیاه، کاهش گلدهی، کاهش میوه، کاهش کیفیت و کمیت محصولات، ریزش برگ ها و خیلی عوامل دیگر به دلیل تغذیه نشدن گیاه است.

دقت کنید که هر گیاهی باید به میزان مناسب کوددهی شود، کوددهی اضافی و خارج از فصول رشد نه تنها باعث رشد انفجاری گیاه نشده بلکه گیاه را در معرض انواع بیماری ها قرار می‌دهد. کود زیاد باعث کاهش جذب آب اضافی توسط ریشها شده و با کاهش مقاومت گیاه موجب آسیب پذیری آن در برابر آفات و سرما زدگی می‌گردد.

 هوای تازه و خاک مناسب را فراهم کنید

تمام قسمت های گیاهان باید تنفس کنند، قرار دادن گیاه در محیطی با هوای بسته و راکد باعث می‌شود گیاه مستعد بیماری شود. گیاهتان را در محیطی قرار دهید که هوا جریان دارد اما از قرار دادن رو به روی باد کولر یا نزدیک وسایل گرمایشی اجتناب کنید.

 قرنطینه گیاه آلوده و خرید از فروشگاه های مطمئن

نحوه‌ی تولید مثل قارچ به طریقی است که اگر مجاور گیاهان سالم قرار بگیرد می‌تواند آنها را نیز به آسانی آلوده کند، لذا همیشه بعد از خرید گیاه جدید، مدتی آن را قرنطینه کنید. تا در صورت مریض بودن گیاه، احتمال سرایت بیماری به سایر گیاهان به صفر برسد.

گیاهانی را برای خرید انتخاب کنید که کاملا سالم باشند و برگ های زرد بیش از حد، لکه های قهوه ای و مشکی و سوختگی انتها و حواشی برگ نداشته باشند.

 گیاهان رطوبت دوست را بشناسید

از دیگر عوامل قارچی شدن گیاهان متناسب نبودن رطوبت با نیاز گیاه است، اگر چه اکثر گیاهان رطوبت بالای محیط را ترجیح می‌دهند اما به منظور جلوگیری از قارچی شدن گیاهان شما باید گیاهان رطوبت دوست و میزان رطوبت مورد نیاز آنها را بشناسید. رطوبت بیش از حد نیاز محیط را برای بوجود آمدن قارچ مهیا می کند.

برخی از گیاهان نیز وجود دارند که رطوبت مورد نیاز خود را از محیط اطرافشان جذب میکنند این گیاهان و همچنین گیاهان بومی مناطق خشک و انواع گیاهان گوشتی و کاکتوس ها اگر در معرض هوای مرطوب قرار گیرند، به صورتی که سطح خاک و سطح خود گیاه دائما مرطوب باشد احتمالا به قارچ آلوده خواهند شد.

 رعایت نکات بهداشتی و تمیز کردن اطراف گیاه

  • خالی کردن آب جمع شده در زیر گلدانی بعد از هر بار آبیاری
  • هرس کردن با ابزاری تمیز و استریل و جداگانه برای هر گیاه
  • جمع کردن برگ های ریخته شده اطراف گلدان
  • چیدن قسمت های آسیب دیده از گیاه
  • تمیز کردن هفتگی سطح برگ ها موجب می‌شود تا اگر عامل مزاحمی روی آنها مستقر شده قبل از نفوذ در بافت گیاه و آلوده کردن آن به راحتی پاکسازی شود.

سطح خاک گلدان را نپوشانید

پوشاندن سطح خاک با ابزاری مثل ماسه های رنگی یا خزه باعث ایجاد محیطی مناسب و مرطوب برای رشد انواع باکتری ها و قارچ ها می‌شود، لذا هموراه سطح خاک را خالی بگذارید. پوشاندن اطراف گلدان با کاغذ های رنگی به جهت زیبا شدن گلدان نیز از دیگر مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد، خیس شدن کاغد هنگام آبیاری خطر آلوده شدن گیاه را تقویت می نماید.

راهکار-های-پیشگیری-از-مبتلا-شدن-گیاهان-به-قارچ

چگونه گیاهان آلوده به قارچ را درمان کنیم ؟

1. انتقال گیاه آلوده

با مشاهده اولین علائم بیماری قارچی به جهت عدم گسترش قارچ ، فورا گیاه آلوده را به مکان دیگری و به دور از سایر گیاهان منتقل کنید. گیاه را در مکانی قرار دهید که حتی در صورت داشتن اسپورهای فعال باد نیز نتواند هاگ‌های آن را به سایر گیاهانتان منتقل کند.

2. جداسازی قسمت های آلوده

بعد از انتقال گیاه به قرنطینه (همانند کرونا ۱۴ روز)، قسمت های آسیب دیده و مورد حمله را جدا کرده و دور بیندازید. دقت کنید که هر قسمتی که آلوده بود باید جدا شود. در این مرحله، از دست دادن ظاهر زیبا و برگهای گیاهتان نترسید، چرا که عدم مقابله با قارچ باعث نابودی کل گیاه می‌گردد.

3.ایجاد هوای تازه با تهویه مناسب

در صورت پر شاخ و برگ بودن گیاه حتی برگهای سالم را نیز تا حدودی هرس کنید تا به گیاه هوای تازه برسد ، جریان هوا بین برگ های گیاه در از بین بردن عامل بیماری زا بسیار موثر است.

4. ایجاد شرایط مکانی مناسب

دقت کنید که شرایط محیط قرنطینه شما باید به گونه ‌ای باشد که با زیستگاه مورد علاقه قارچ به دور باشد. بدین منظور این محل نباید خیلی سرد، مرطوب، تاریک و بسته و بدون گردش هوا باشد. نور آفتاب زیاد و غیر مستقیم بهترین گزینه برای چنین مکانی است.

باید دقت کنید که شیوه آبیاریتان نسبت به سابق باید تغییر کند، به منظور عدم گسترش قارچ گیاه را با فواصل طولانی تری و به صورت کم حجم آبیاری کنید.

5. گیاه را دستمال و یا حمام کنید

با محلول آب ولرم + چند قطره مایع ظرف‌شویی و به وسیله دستمالی نرم گیاه را تمیز کنید. دقت کنید که دستمال کردن با آب خالی ممکن است باعث جا به جا شدن هاگ‌ها به قسمت های سالم و حاد تر شدن بیماری گردد. اگر اندازه و یا تعداد برگ ها و یا همچنین میزان قارچ به حدی است که نشود دستمال نمود ، گیاه را درون وانی از آب + چند قطره مایع حکام کنید.

6. استفاده از قارچ کش

با توجه به نوع بیماری قارچی و همچنین لحاظ قسمت مورد حمله قارچ کشی مناسب تهیه کرده و به محل آلوده اسپری نمایید. البته توصیه می‌شود به جهت پاکسازی کامل تمام مناطق گیاه از جمله برگ، ساقه، محل اتصالات برگ به ساقه و حتی سطح خاک و ریشه نیز با قارچ کش اسپری شود. ( برای هر قسمت محلول مناسب ).

7. تعویض خاک

چنانچه خاک شما به مقدار زیاد آلوده بود اقدام به تعویض خاک گلدان نمایید. اما در صورت آلودگی کم میتوانید از قارچ کش استفاده کنید.

8. عملیات نجات بازماندگان

رچنانچه پیشروی قارچ به حدی مزمن و حاد بود که نمیتوان به نجات آن امیدوار بود قسمت هایی از گیاه را که به سالم بودن آنها مطمئن هستید جدا کرده و در گلدان دیگری تکثیر نمایید قبل از کاشت به قلمه ها قارچ کش بزنید

چگونه-گیاهان-آلوده-به-قارچ-را-درمان-کنیم-؟