شپشک آرد آلود (mealybugs) که نام دیگر آن شته پشمالو است با نام علمی pseudococcus نیز شناخته می شود. شپشک آرد آلود حشره ای است که در مکان هایی گرم و مرطوب فعالیت دارد و به همین خاطر است که اغلب روی گیاهانی که در فضای بسته مثل خانه یا گلخانه دیده می شود.

این حشره با طول تقریبی ۳ میلی متر و دارای پوشش کرک مانند سفیدی است که سراسر بدن را پوشانده است. آنها در هنگام تغذیه لایه آردی و سفیدی را ترشح و از خود بر روی گیاه باقی می گذارند و سپس زیر همین پوشش موم مانند تخم گذاری می کنند. با وجود این ویژگی های ظاهری، نام آرد آلود به آنها اختصاص داده شده است.

این آفت به صورت گروهی روی قسمت های متفاوت گیاه در محل اتصال برگ به ساقه، در زیر پوسته های زخمی بین گلبرگ ها و کاسبرگ های گل ها و گاهاً در محل اتصال ساقه با ریشه مشاهده می شود و مشکلاتی را برای گیاهان به وجود می آورد. 

شپشک آرد آلود به کدام گیاهان آسیب می رساند

رایج ترین و شایع ترین نوع شپشک ، شپشک آرد آلود است. از انواع گیاهانی که شپشک آرد آلود می تواند به آنها آسیب برساند می توان کاکتوس ها، انواع مرکبات و همینطور گیاهان زینتی را نام برد. هنگام خرید گیاه از همان ابتدا بهتر است که برای پیشگیری و عدم مبتلا شدن گیاهان دیگر به انواع حشرات از جمله شپشک سم پاشی انجام گیرد.

اما اگر در هر صورت گیاه به افت مبتلا شود برای جلوگیری از سرایت بیماری به گیاهان دیگر بایستی گیاه مبتلا شده را در مکانی جدا قرار داد.

گونه های بسیاری از گیاهان مستعد شپشک آرد آلود هستند و تقریباً هر گیاه داخلی می تواند به این آفات حساس باشد. به طور خاص ، گیاهان گرمسیری با ساقه و برگ های نرم تر به احتمال زیاد بیشتر آلوده می شوند. گل ارکیده ، بنفشه آفریقایی ، بگونیا ، کلئوس و آماریلیس از جمله گیاهانی هستند که به ویژه حساس شناخته می شوند. اما در مناطق گرمسیری و آب و هوای گرم  بسیاری از گیاهان در فضای باز احتمال آلودگی را دارند. شپشک های آرد آلود در دمای بین ۷۰ تا ۹۰ درجه فارنهایت رشد می کنند

چه عواملی باعث ایجاد شپشک آرد آلود می شود

انواع مختلف شپشک های آرد آلود مایل به گیاهانی هستند که شیره های سنگین و غلیظ برای تغذیه تولید می کنند. درختان مرکبات حساسیت ویژه ای دارند و شپشک آرد آلود می تواند تهدیدی جدی برای برخی محصولات تجاری مانند انبه باشند. این آفات می تواند تعدادی از گیاهان آپارتمانی داخلی ، به ویژه گونه های گرمسیری را آلوده کند.

گیاهان با سطح نیتروژن بالا و رشد آهسته شپشک ها را بیشتر جذب می کنند. اگر گیاهان خود را بیش از حد آبیاری کرده و بیش از حد کود دهید ، ممکن است دچار این  آفت شوند.

روش های کنترل شپشک آرد آلود

روش های مختلف کنترل این آفت گیاهی عبارتند از استفاده از سموم ارگانیک، کنترل بهداشتی، کنترل بیولوژیکی و در نهایت کنترل شیمیایی با استفاده از سموم دفع آفات.

ابتدایی ترین اقدام جهت کاستن سرعت افزایش آنها این است که شپشک ها را با دستمال، مسواک و یا هر وسیله ای که امکان دارد از روی گیاه بر دارید. در صورت مشاهده دوباره این نوع آفت بر روی گیاه در نهایت به منظور کنترل شیمیایی برای محافظت از گیاه، از سموم باید استفاده گردد. روش های زیر می تواند برای مقابله با شپشک های آرد آلود به شما کمک کند.

شپشک آرد آلود را بشوئید

اشکالات پوسته پوسته روی  گیاهان را می توان با جریان آب شست. در صورت لزوم درمان را تکرار کنید. این بهترین حالت برای کنترل آلودگی های کوچک گیاهان حساسی است که درمان شدید را تحمل نمی کنند.

از ایزوپروپیل الکل استفاده کنید

یک پنبه را با الکل خیس کنید و آن را روی برگ ها و قسمت های آلوده بکشید. از محلول حاوی بیش از  الکل ایزوپروپیل ۷۰ درصد استفاده کنید و قبل از استفاده از آن روی کل گیاه ، آن را روی یک برگ آزمایش کنید تا مطمئن شوید الکل باعث سوختن برگ نمی شود.

از صابون حشره کش استفاده کنید

صابون های حشره کش آماده در بازار موجود است ولی می توانید با استفاده از مواد شوینده ظرف ها خودتان آن را تهیه کنید. سعی کنید محصولی عاری از عطر و مواد افزودنی پیدا کنید زیرا ممکن است به گیاهان آسیب برساند. صابون را با غلظت ضعیف با آب مخلوط کنید (شروع ۱ قاشق چای خوری در هر گالن و در صورت لزوم افزایش آن). محلول صابون را روی گیاهان اسپری کنید.

از روغن چریش استفاده کنید

روغن چریش یک ماده طبیعی است که از درخت چریش گرفته می شود. روغن چریش علاوه بر خاصیت حشره کش ، قارچ کش نیز هست. هنگامی که طبق دستور استفاده می شود ، نه تنها حشرات را در اثر تماس از بین می برد ، بلکه با جذب شدن در گیاه به عنوان یک آفت کش سیستمیک عمل می کند. طبق گفته آژانس حفاظت از محیط زیست ، روغن چریش برای استفاده در سبزیجات و سایر گیاهان خوراکی و همچنین گیاهان زینتی بی خطر است.

شپشک آرد آلود چیست و چگونه می توان آن را کنترل کرد؟ | جهان شیمی فیزیک